Chong Zhemin : Pejabat Daerah dan Tanah Kampar telah mengenal pasti tapak yang sesuai untuk pembinaan Hospital Kampar.

Adun Keranji Chong Zhemin telah dijemput untuk menghadiri Majlis Pembukaan Rasmi Perak Medical Klinik di Kampar Sentral kelmarin hari.

Chong mengatakan Pejabat Daerah dan Tanah Kampar telah mengenal pasti tapak yang paling sesuai untuk membina Hospital Kampar daripada tiga c adangan tapak yang dikemukakan sebelum ini.

“Keluasan tapak tersebut 60 ekar dan mempunyai kedudukan strategik di Daerah Kampar, kira-kira 10km dari Hospital Kampar yang sedia ada.

PDT Kampar telah membuat cadangan tapak tersebut berikutan lawatan ke tapak tersebut bersama Pengarah Hospital Kampar Dr Khairul Azha b Azam dan Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri Perak (Pengurusan) Tuan Hj Muaz b Hj Nawawi. Cadangan tapak ini akan dikemukakan kepada Jabatan Kesihatan Negeri Perak untuk pertimbangan .

Pembinaan Hospital Baru Kampar harus dilakukan segera memandangkan lokasi yang sedia ada di atas bukit adalah tidak sesuai dan membawa kesulitan kepada pesakit untuk mendapat rawatan. Pada 2014, JKR telah mengenal pasti tiga bangunan Hospital Kampar yang tidak sesuai untuk digunakan kerana pergerakan tanah. Susulan itu, bahagian kecemasan, pesakit luar dan farmasi terpaksa dipindahkan ke bangunan lain.

Chong juga berkata bahawa Hospital UTAR yang dalam proses pembinaan merupakan hospital swasta, walaupun pihak UTAR mengatakan ia sebuah hospital yang tidak bersifat keuntungan, UTAR tidak dapat menjamin caj bayaran minima yang sama dengan Hospital Kerajaan. Oleh itu untuk menjaga kebajikan kesihatan warga Kampar terutama golongan yang kurang berkemampuan, Hospital Baru Kampar wajib diteruskan.

Gambar 1 : Dr K Supramaniam(kiri) Pengarah Urusan(Managing Director) Perak Medical Centre Group menyukat tekanan darah Orang Besar Jajahan Kampar Dato’ Abdul Talib bin Abd. Fahmi(tengah). Adun Keranji Chong Zhemin(kanan)

Gambar 2 : Lembaga Pengarah Perak Medical Centre Group Dr M Kanarain(Kiri 2) memberi cenderamata kepada Adun Keranji Chong Zhemin(kiri) Di kanan ialah Dr K Supramaniam.

Gambar 3 : Staf-staf Perak Medical Klinik mengambil gambar dengan tetamu khas yang hadir.